Jak hodować karczochy kuliste?

Jak hodować karczochy kuliste?

brak ocen

Karczochy to wytrzymałe byliny, które są nie tylko smaczne, ale również dobrze wyglądają. Nicola Clements radzi, jak uprawiać karczochy i jakie odmiany wybrać.

Charakterystyka karczocha i sposób hodowli

Uprawa karczocha (Cynara scolymus) to powolny, ale niezwykle satysfakcjonujący proces. Duża, odporna bylina zapewnia maksymalny efekt wizualny w ogrodzie, a także pyszne zbiory ogromnych, jadalnych główek kwiatowych. Karczochy, jako jedna z najstarszych zarejestrowanych potraw w historii, od wieków stanowią podstawowy dodatek do diety śródziemnomorskiej. Wykonaj te proste kroki, aby wyhodować karczochy w tym roku.

Kiedy uprawiać karczochy


Nasiona karczochów najlepiej wysiewać w marcu. Jeśli jednak przegapiłeś tegoroczny sezon wysiewu, wciąż jest czas, aby zebrać młode rośliny z lokalnej szkółki lub centrum ogrodniczego. Młode rośliny karczocha należy zahartować na zewnątrz przed posadzeniem w czerwcu.

Gdzie uprawiać karczochy


Karczochy najlepiej rosną w dobrze zdrenowanej, żyznej glebie. Większość odmian karczochów potrzebuje dużo miejsca, aby osiągnąć swój pełny potencjał, powinny być też ustawione w pełnym słońcu. Rośliny o szerokości do trzech stóp powinny być sadzone w rzędach oddalonych od siebie o co najmniej osiem stóp, aby mogły się wygodnie rozłożyć.

Uprawa karczochów kulistych


Po zahartowaniu roślin karczocha na zewnątrz można je posadzić w ciepłym, słonecznym miejscu. Można przyspieszyć wzrost roślin karczocha, dodając do gleby przed sadzeniem sporą dawkę materii organicznej. Rośliny karczocha nie lubią być podmokłe, dlatego dodanie odpowiedniej dawki żwiru do gleby przed sadzeniem jest niezbędne, zwłaszcza jeśli gleba jest szczególnie zbita lub gliniasta.

Pielęgnacja karczochów kulistych

 

  • Podlewanie: Młode rośliny karczochów powinny być regularnie podlewane do czasu ich zadomowienia.  Należy unikać nadmiernego podlewania, aby zapobiec gniciu wody.
  • Palikowanie: Karczochy są zazwyczaj na tyle silne i wytrzymałe, że nie potrzebują podpór.  Jednak kilka palików lub lasek pomoże zapobiec uszkodzeniom spowodowanym przez wiatr, jeśli znajdują się w eksponowanym miejscu.
  • Zimowanie: Pochodzące z obszaru śródziemnomorskiego karczochy preferują ciepły, suchy klimat i żyzną glebę. Jesienią należy przyciąć łodygi, a w chłodniejszych miesiącach ściółkować glebę wokół koron okruchami kory lub słomą. Dzięki temu karczochy będą chronione przed mrozem i najgorszym, co może je spotkać zimą.

Kiedy zbierać karczochy


Uprawa karczochów może być powolna, ponieważ większość odmian potrzebuje do czterech miesięcy, aby w pełni się ukorzenić. Warto też pamiętać, że młode rośliny raczej nie zakwitną do następnego roku po posadzeniu. Jeśli jednak w pierwszym roku życia wytworzą małe kwiaty, należy je zebrać, gdy będą wielkości piłki golfowej. Można je wtedy ugotować i zjeść w całości. Nie pozostawiajcie tych małych pąków kwiatowych, aby urosły do pełnego rozmiaru w pierwszym roku, ponieważ może to zaszkodzić przyszłemu rozwojowi rośliny.

Ustanowione rośliny karczochów można zbierać pod koniec lipca lub na początku sierpnia. Aby uzyskać najsmaczniejsze karczochy, główki kwiatowe powinny być pełnowymiarowe, mniej więcej wielkości pomarańczy. Zbieraj główki, gdy ich zielone łuski (przylistki) są jeszcze zamknięte. Gdy przylistki zaczynają się otwierać, mogą stać się zbyt twarde i gorzkie do jedzenia. Jeśli tak się stanie, nie rozpaczaj! Karczochy wyglądają olśniewająco w świeżych kompozycjach kwiatowych lub jako suszone ozdoby.

Jak zbierać karczochy


Najlepszym sposobem na zebranie karczochów jest użycie pary ostrych sekatorów. Delikatnie odetnij główki kwiatów od rośliny, pozostawiając kilka centymetrów łodygi. Po zebraniu głównego kwiatostanu, pojawią się wtórne pędy boczne z małymi pąkami. Można je pozostawić na roślinie do czasu, gdy będą wystarczająco duże, aby można było je zebrać w późniejszym okresie lata. Ściółkowanie korzeni dobrej jakości kompostem lub nawozem pomoże wzmocnić roślinę. Po zbiorach należy ściąć całą roślinę karczocha do samej ziemi i chronić przed mrozem, ściółkując koronę w okresie zimowym.

Częste problemy z karczochami


Istnieje kilka powszechnych problemów, na które należy uważać podczas uprawy karczochów.

  • Zgnilizna korony karczocha: Bezlitosny problem spowodowany zwykle przez ulewne deszcze lub nadmierne podlewanie. Ta bakteryjna zaraza sprawia, że rośliny karczocha stają się oślizgłe i mają nieprzyjemny zapach. Niestety niewiele można zrobić, aby uratować rośliny karczocha, gdy już dojdzie do zgnilizny korony, dlatego najlepiej jest całkowicie usunąć dotknięte nią rośliny z ziemi.
  • Mszyce: Dobra wiadomość jest taka, że twarde liście dojrzałych roślin karczocha są odporne na większość ataków szkodników. Ale jak wiele warzyw, młode rośliny karczocha są wrażliwe na mszyce. Obfite rozpylenie roztworu wody i mydła domowej roboty powinno usunąć szkodniki, zanim wyrządzą zbyt wiele szkód.
  • Grzybowa plamistość liści: Powodowana, gdy zarodniki grzybów przylegają do powierzchni ciepłych lub wilgotnych roślin. Należy usunąć mocno dotknięte brązowe i żółte liście, aby zminimalizować skutki. Dokarmianie i ściółkowanie rośliny pomoże jej zachować wilgoć i dostarczy niezbędnych składników odżywczych.
  • Ślimaki: Szczególny problem dla młodych sadzonek. Staraj się natychmiast usuwać ślimaki z terenu i układaj taśmę miedzianą wokół podstawy roślin, aby zapobiec ich uszkodzeniu.

Odmiany karczochów do uprawy


Cztery odmiany karczochów, które są łatwe w uprawie z nasion i wszystkie wytwarzają pyszne kwiatostany.

  • Violet de Provence: Oszałamiająco atrakcyjna odmiana o dużych, fioletowych, przypominających osty kwiatach. Wczesne, obfite i szybkie plony o delikatnym smaku.
  • Green Globee: Aby uzyskać stały, wysokiej jakości plon, nie można się pomylić z tą popularną odmianą. Jej duże, ciężkie, kuliste kwiatostany mają jednolity kształt i wyśmienity smak.
  • Romanesco: Włoski karczoch ulubiony przez szefów kuchni na całym świecie. Ta późno dojrzewająca odmiana o pięknych fioletowych kwiatach i srebrnoszarych liściach jest warta oczekiwania.
  • Imperial Star: Mówi się, że jest to jedna z najsłodszych, najbardziej delikatnych odmian karczochów, jakie można uprawiać. Jest to łatwa w uprawie, kompaktowa odmiana, która idealnie nadaje się na obejście. Przy odpowiedniej pielęgnacji wytwarza łagodne pąki kwiatowe w pierwszym roku po posadzeniu.
Dodaj komentarz
Lista komentarzy

Brak komentarzy

Inne artykuły z tej kategorii